Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Tulo, tuotto ja tilillepanoKirjanpitoon. Tulo? Tuotto? Tilillepano?

Tulo: Kun yritykseksi myy palveluita tai tuotteita sille kertyy tuloja. Kun laskutat asiakasta keräät tuottoa itsellesi. Toisinsanoen tulo merkitään kirjanpitoon silloin kun se laskutetaan (suoriteperusteinen kirjanpito).

Tuotto: Tuotot kuuluvat yhteen tulojen kanssa, tuotto on jaksotettua tuloa. Tulo jaetaan kausille joille tuotto kirjataan. Tuotto voidaan kirjata myös silloin kun tuote toimitetaan tai palvelu suoritetaan. Jaksotettu tuotto tulee kyseeseen silloin kuin on esimerkiksi saatu etukäteismaksu konsulttityöstä, joka jatkuu useita kuukausia, muttei tiedetä tarkalleen kuinka kauan tämän työn tekeminen tulee kestämään. Sopimuksen mukaisesti asiakas on ostanut esimerkiksi kotisivujen tuottamisen ja maksanut siitä kiinteän hinnan etukäteen. Arvioit, että kotisivujen valmistuminen kestää kolme kuukautta, joten jaat tulot niin, että kolmasosa tuloista kohdistuu kullekin niistä kuukausista, joiden aikana työ tehdään.

Tilillepano: Tilillepano tapahtuu silloin kun asiakas maksaa hänelle lähetetyn laskun. Kirjatessasi maksun kirjanpitoon vähennät samanaikaisesti myyntisaamisista maksettua laskua vastaavan summan, vain jos käytät suoriteperusteista kirjanpitoa. Jos käytät maksuperusteista eli juoksevaa kirjanpitoa, ei sinulla ole myyntisaamisia tai ostovelkaa. Tällöin tulo, tuotto, ja tilillepano tapahtuvat samanaikaisesti kirjatessasi maksusuorituksen kirjanpitoon.

Maksuperusteisessa kirjanpidossa ALV kirjataan tilinpäätöstavan mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä että arvonlisävero kirjataan samanaikaisesti tilillepanojen ja suoritusten kanssa.

Esimerkki: Yritys käyttää maksuperusteista eli juoksevaa kirjanpitoa. He myyvät palvelun marraskuussa ja saavat maksun joulukuussa. Tässä tapauksessa yritys kirjaa myynnin joulukuun arvonlisäveroilmoitukseen.

Katso myös: Meno, Kulu ja Maksusuoritus
10 Nov 2017

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy