Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Arvonlisävero NorjassaMitkä ovat Norjan arvonlisäverokannat?

ALV Norja. Norjan arvonlisäverokannat (MVA). Mistä löydän tietoa Norjan arvonlisäverosta? Mitkä ovat Norjan arvonlisäverokannat? Entä Norjan alennettujen arvonlisäverokantojen korotus? Tässä on kuvaus Norjan arvonlisäverosta suomeksi. 

Suomella ja Norjalla on luonnollisesti paljon yhteyksiä toisiinsa myös talouden alalla. Monet suomalaiset pienyritykset aloittavat kansainvälisen laajentumisensa Norjasta ensimmäisenä kokeiluna suuremmalle monikansalliselle yritykselle. Siksi Norjassa sovellettavat arvonlisäverosäännöt ja se, milloin sinun on rekisteröitävä yrityksesi Norjassa, jos myyt tavaroita ja palveluita Norjaan, kiinnostavat paljon.

UUDET SÄÄNNÖT VUODESTA 2024 ALKAEN

Norjan tullisäännökset muuttuvat merkittävästi 1. tammikuuta 2024 alkaen. Tilapäistä vapautusta tulli-ilmoituksesta, jota aiemmin sovellettiin alle 350 Norjan kruunun arvoisiin lähetyksiin, ei enää sovelleta. Tämä koskee myös tavaroita, jotka ostetaan vuonna 2023 ja toimitetaan vasta vuonna 2024.

Vuodesta 2024 alkaen sinun on ilmoitettava yksilöllinen VOEC-numerosi digitaalisesti yritykselle, joka vastaa tavaran kuljetuksesta. Kun rahdinkuljettaja saa VOEC-numerosi, sen on toimitettava tämä numero digitaalisesti Norjan tullille.

VOEC-numeron lisäksi on tärkeää, että annat yksityiskohtaiset tiedot lähetyksen sisällöstä. Näihin tietoihin on sisällyttävä tavaroiden arvo, kattava kuvaus tavaroista ja kuljetettavien tavaroiden määrä.

Muutettujen sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa siihen, että arvonlisävero peritään kahteen kertaan: kerran myyjältä ja uudelleen, kun tavarat ylittävät Norjan rajan. Myyjänä sinun vastuullasi on korjata ja palauttaa Norjan arvonlisävero, jonka asiakkaasi on maksanut ostoksestaan kahdesti. Olet myös vastuussa arvonlisäveron palautuksen dokumentoinnista, ja voit vähentää palautuksen seuraavassa neljännesvuosittaisessa arvonlisäveroilmoituksessasi.

Norjan alv-numero

EU:n alv-numeron muoto: Norja ei ole EU:n jäsen.

Arvonlisäveron rekisteröintinumeron norjalainen muoto on NO000000000.

Mikä on Norjan yleinen arvonlisäverokanta?

Moms och momssatser i Norge

Normaali arvonlisäverokanta: 25 %

Mitkä ovat Norjan alennetut arvonlisäverokannat?

Alennetut alv-kannat: 15 % | 12 %

15 % ALV:

Ruoka.

12 % ALV:

Hotellit, museot, matkustajaliikenne, elokuvateatterit, huvipuistot, suuret urheilutapahtumat.

(10 prosentin arvonlisäverokantaa korotettiin vuodenvaihteessa 12 prosenttiin 1. tammikuuta 2018 alkaen).

(Norja korotti aiemmin alennettua arvonlisäverokantaa 8 prosentista 10 prosenttiin 1. tammikuuta 2016 alkaen rahoittaakseen yhtiöverokannan alentamisen 27 prosentista 22 prosenttiin - samalle tasolle kuin Ruotsissa).

Arvonlisäverosta vapautettu:

Kirjat, Sanomalehdet (mukaan lukien sähköiset sanomalehdet), Liiketoiminnan siirto, Pankki- ja rahoituspalvelut, Vakuutukset, Kiinteistöt, Terveydenhuolto, Koulutus, Urheilu- ja kulttuuritapahtumat.

Tältä sivulta löydät EU-maiden arvonlisäverokannat

Äiti toipuu

Alv:n vähimmäismäärä 200 (yritys). Joitakin monimutkaisia sääntöjä. Noin 300 Norjan kruunua yksityishenkilöille tai vähintään 250 tai 1000 Norjan kruunun suuruinen lasku. Jos olet Ruotsissa, Suomessa tai Tanskassa asuva yksityishenkilö, arvonlisäveron takaisinperintä on vaikeampaa Lue tämä.

Et voi hakea arvonlisäveron palautusta seuraavista: 

Viihde, edustus, bensiini, autonvuokraus, tiekartta, autonpesu ja tiemaksut.

Norjaan suuntautuvan etämyynnin raja

Mikä on Norjaan suuntautuvan myynnin kynnysarvo? Koska Norja ei ole EU:n jäsen, monissa muissa EU-maissa sovellettavia etämyynnin kynnysarvoja ei sovelleta (ainakaan 1. heinäkuuta 2021 asti). Sen sijaan Norjassa on sääntö, jonka mukaan sinun on myytävä yli 50 000 Norjan kruunulla ennen kuin voit rekisteröityä siellä, mutta jos ylität tämän rajan, sinun on rekisteröidyttävä Norjassa. Tämä koskee myös ulkomaisia yrityksiä, mutta et saa rekisteröityä ennen kuin olet ylittänyt tämän rajan, mikä saattaa tuntua hieman oudolta. Hyväntekeväisyysjärjestöjen ja voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden kynnysarvo on paljon korkeampi, ja niiden osalta kynnysarvo on 140 000 Norjan kruunua.

Huomaa, että on olemassa poikkeus, jota kutsutaan ennakkorekisteröinniksi, mutta silloin sinun on hankittava tuotteita vähintään 250 000 Norjan kruunulla, joka on liitettävä yrityksen arvonlisäveron alaiseen liikevaihtoon, tai sinun on oltava varma, että arvonlisäveron alaiset tulot ylittävät 50 000 Norjan kruunua jo kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä myyntipäivästä.

Aiemmin suomalaiset yritykset saattoivat myydä norjalaisille asiakkaille ilman arvonlisäveroa enintään 350 Norjan kruunua pakettia kohti. Tätä sääntöä muutettiin vuonna 2020, ja nyt kaikki vienti/tuonti Norjaan on arvonlisäverollista. Tämä johtuu siitä, että ulkomaiset verkkokauppiaat kilpailivat norjalaisten yritysten kanssa, jotka joutuivat lisäämään Norjan arvonlisäveron, kun taas esimerkiksi suomalaiset ja ruotsalaiset verkkokaupat pystyivät myymään ilman sitä.

Miten rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi Norjassa?

Rekisteröidy sähköisesti Norjan arvonlisäverovelvolliseksi osoitteessa:

www.altinn.no

Miten kirjata myynti Norjaan?

Jos myyt ruotsalaisesta yrityksestäsi tavaroita tai palveluita Norjaan, se katsotaan vienniksi EU:n ulkopuolelle. Kirjaat sen siis tavanomaisena vientimyyntinä.

Kuinka varata palvelujen myynti Norjaan

Miten tavaroiden myynti Norjaan kirjataan

Myytkö tavaroita, jotka lähetät norjalaisille asiakkaille? Sitten sinun kannattaa lukea tämä vapaista verovapautuksista, maahantuonnin arvonlisäverosta ja alv-rekisteröintisäännöistä.

Miten varata ostoksia Norjasta

Jos ostat tavaran tai palvelun Norjasta, sitä pidetään EU:n ulkopuolelta tapahtuvana tuontina, ja se on kirjattava tavanomaisena maahantuontitapahtumana, aivan kuten jos ostaisit jotain Yhdysvalloista tai Australiasta.

Miten palvelujen tuonti EU:n ulkopuolisesta Norjasta otetaan huomioon?

Miten tavaroiden tuonti Norjasta, joka ei ole EU:n jäsen, kirjataan?

Miten saada arvonlisävero takaisin Norjassa tehdyistä ostoksista?

Jos haluat hakea arvonlisäveron palautusta eli saada takaisin Norjassa maksamasi arvonlisäveron, voit käyttää tätä erityistä lomaketta, joka lähetetään Norjan verovirastolle (Skatteetaten):

Palauta Norjassa maksamasi arvonlisävero

Mistä voin tarkistaa Norjan MVA-numerot?

Täältä voit tarkistaa norjalaisten yritysten alv-rekisteröintinumeron Norjassa

Mitkä alueet on vapautettu EU:n arvonlisäverosta?

Norja ei tietenkään kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen, koska se ei ole EU:n jäsen, mutta siellä on paljon enemmän tai vähemmän ilmeisiä poikkeuksia, joista voit lukea täältä:

Täältä näet täydellisen luettelon EU:n alv-alueista

Perustietoa alv-rekisteröinnistä Norjassa

Norsk-moms-merverdiavgift-mva

Myyjä Norjassa

Aiotteko käyttää norjalaisia myyntiedustajina Norjassa? Silloin sinun on ehkä perustettava sivuliike. Jos sinulla on vain osa-aikaisia myyjiä tai yksityishenkilöitä, jotka saavat provisiopalkkion tuotteidesi myynninedistämisestä, voit kiertää toimialasäännökset lukemalla tämän artikkelin ja Norjan myyjät.

Myytkö sähköisiä palveluja Norjaan?

Jos myyt sähköisiä palveluja Norjaan, kannattaa lukea lisää tältä sivulta:

Sähköisten palvelujen arvonlisävero Norjassa. Norjan veroviraston tiedot yksityishenkilöille Norjassa myytävien sähköisten ja digitaalisten palvelujen arvonlisäverosta.

(Vasta kun myyt yli 50 000 Norjan kruunun hintaan, sinun on alettava raportoida, kirjata ja kerätä Norjan arvonlisäveroa sähköisten palvelujen myynnistä norjalaisille yksityishenkilöille).26 Mar 2021

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy