Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

ALV

ALV. Mikä on alv? Arvonlisäverokannat suomessa? Mitä tarkoittaa Alv? Onko ALV ja MOMS sama asia?
MOMS on suomeksi ALV (Arvonlisävero) ja englanniksi VAT. Ruotsiksi arvonlisäveroa kutsutaan sanalla "Mervärdesskatt".

Voit lukea lisää suomen arvonlisäverosta ja niiden säännöistä Suomen verohallinnon osoitteesta Vero.fi.

(Löydät suomalaiset arvonlisäverokannat myös alempaa tästä artikkelista)

Mikä on ALV?

Helpoin tapa ymmärtää arvonlisäveroa (alv), on ymmärtää, mitä se ei ole.

Arvonlisävero (ALV) ei ole kustannus yritykselle.

Arvonlisävero ei ole kustannus yritykselle. Arvonlisäveron maksaa kuluttaja. Arvonlisävero on välillinen kustannus tai vaikuttaa yritykseen vähentyneenä liikevaihtona, koska asiakkailta peritään 24 % korkeampi hinta verrattuna, jos arvonlisäveroa ei olisi.

Yritykset lisäävät arvonlisäveron omaan hintaansa ja tilittävät sen valtiolle. Yritys ei siis menetä mitään rahallisesti, vaan kerää rahan valtiolle. Jos yritys ostaa tavaran tai palvelun toiselta yritykseltä, ostava yritys saa vähentää arvonlisäveron summasta.

Tilitys tapahtuu arvonlisäveroilmoituksessa, jossa ilmoitetaan alv-saatavat ja -maksettavat, ja näiden ero tilitetään valtiolle (alv-maksettavat, jotka tulevat myydyistä tavaroista/palveluista ovat korkeammat kuin alv-saatavat, jotka tulevat yrityksen hankinnoista). Vastaavasti yritys saa alv-veron takaisin valtiolta veronpalautuksena (kun alv-saatavat hankinnoista ovat suuremmat kuin alv-maksettavat, tavallisinta yritystä perustettaessa, jolloin hankintojen määrä on yleensä suurempi). Suomessa käytettiin jo vuonna 1940 liikevaihtoveroa, joka on arvonlisäveron edelläkävijä.

Saapuva ja lähtevä ALV 

Aluksi saapuva ja lähtevä arvonlisävero saattaa tuntua hyvin hämmentävältä. Monet kuvittelevat sen liittyvän arvonlisäveron rahan suuntaan, eli jos maksan ALV:n toimittajan laskusta, se varmaan tarkoittaa lähtevää ALV:ta, sillä rahat lähtevät yrityksestä ulos, eikö niin? Valitettavasti täysin väärin! Mieti sen sijaan laskujen suuntaa: 

Yrityksen SISÄÄN vai yrityksestä ULOS. 

Muille lähetettävät laskujen ALV:t ovat 

LÄHTEVÄ ALV (myynti). 

Toimistoon tulevat laskujen ALV:t ovat 

SAAPUVA ALV (osto). 

Arvonlisäverokannat Suomessa 

EU:n ALV-numeroformaatti: FI00000000

Y-tunnus on kotimainen ALV-numero, joka tulee ilmoittaa niin tarjouksissa ja laskuissa kuin myös muissa yleisissä asiakirjoissa, jotka liittyvät yrityksen liiketoimintaan. ALV-numero rakentuu Y-tunnuksesta. ALV-numerossa on ensiksi maakoodi FI, jota seuraa Y-tunnus ilman väliviivaa viimeisen ja toiseksi viimeisen numeron välissä. Jos Y-tunnus on seuraava numerosarja 1234567-8, on EU:n ALV-numero silloin FI12345678.

Mikä on yleinen ALV-kanta Suomessa?

Arvonlisäveron yleinen verokanta: 24%

Verkkopalvelujen arvonlisäverokanta: 24%

(Digitaaliset kirjat saavat 10% 1 heinäkuuta 2019)

Mitä alennettuja ALV-kantoja Suomessa on?

Alennetut arvonlisäverokannat: 14% | 10%

14% ALV:

Elintarvikkeet, ravintolaruoka (ei alkoholi), catering, rehu, juomavesi.

10% ALV:

Elokuvaliput, urheilutapahtumat, liikuntapalvelut, huvipuistot, eläintarhat, museot ja muut vastaavat, kirjat, lääkkeet, taksipalvelut, bussit, hotellit (majoituspalvelut), satamat, royalty, TV-lisenssit, lehdet (ainoastaan tilatessa).

0% - Arvonlisäverovapaat:

EU:n arvonlisäverodirektiivin mukaisesti ALV:sta vapautettuja ovat: Kiinteistöt, pankki ja vakuutus, sairaanhoito, koulutus, kopiosuojattujen töiden oikeuksien siirtäminen osapuolelta toiselle, esim. kusiikki ja kuvat.  ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy