Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Moms

MOMS. Vad är moms? Vad betyder moms? Är ALV och MOMS samma sak?

 

MOMS heter på finska ALV (Arvonlisävero) och på Engelska VAT. På svenska blir det mervärdesskatt.

Du kan läsa mer om den finska momsen och momsreglerna hos det finska skatteverket Vero.fi

(Du hittar de finska momssatserna längre ned i den här artikeln också)

Momsändringar 2024

(24% höjs till 25,5 % under andra halvåret 2024, då skatten på choklad och socker också höjs till 25,5 %, med en extra skatt på läskedrycker).

(Momssatsen på 10% planderades att höjas till 14% för samtliga varor och tjänster, utom tidningar och tidskrifter. Höjningen av momssatserna kommer nu tidigast träda i kraft 2025, men inget slutligt beslut har ännu fattats.) 

Vad är MOMS?

Det enklaste sättet att förklara vad moms betyder är nog att förklara vad det inte är:

MOMS är inte en kostnad för företaget.

Det är konsumenten som får betala den. MOMS är en kostnad för privata konsumenter. Däremot innebär moms en indirekt kostnad, eller kanske snarare en minskad omsättning för företagen, eftersom man antagligen säljer mindre då priset ut till kunden blir 24% högre jämfört med om moms inte fanns. 

Det är företagen som lägger på momsen ovanpå sitt pris och sedan betalas den in till staten. Företagen förlorar alltså inget i rena pengar på att lägga på moms, de samlar bara in den till staten. Om ett företag köper en vara eller tjänst från annat företag så får det köpande företaget dra av momsen som finns i priset. Detta görs i momsdeklarationer där man redovisar ingående moms och utgående moms och mellanskillnaden betalas in till staten (du har mer utgående moms på försäljning än ingående moms på inköp), eller i det andra fallet får företaget igen momsen som en återbetalning (om är du har mer ingående moms än utgående moms, vanlig situation vid starten av företag då man mest har inköp).

Finland var tidigt ute med föregångaren till MOMS, det som kallades för omsättningsskatt, infördes redan 1940.

Ingående och utgående moms

I början är det väldigt förvirrande med ingående moms och utgående moms. Många tänker att det har att göra med riktningen för momspengarna, om jag betalar moms på en faktura till en leverantör borde det väl vara utgående moms för pengarna går ju ut från företaget när jag betalar inte sant? Tyvärr helt fel! Tänk istället vilken riktning fakturorna har:

in till företaget eller ut från företaget.

Moms på fakturor som du skickar till andra har

UTGÅENDE MOMS (försäljning).

Moms på fakturor som kommer till ditt kontor har

INGÅENDE MOMS (inköp). 

Momssatser i Finland 

Format för EU-VAT nummer: FI00000000

FO-numret är det inhemska momsregistreringsnumret och ska antecknas på offerter och fakturor, samt övriga handlingar som är kopplade till företagets affärsverksamhet. VAT-nr bildas utifrån FO-nummret. VAT-nr är landskoden FI och FO-numret utan strecket mellan den näst sista och sista siffran. Om FO-numret har följande sekvens, 1234567-8, då blir EU-momsnumret FI12345678.

Vad är den normala momssatsen i Finland?

Momssats standard: 24%

Momssats elektroniska tjänster: 24%

(e-böcker får 10% den 1:a juli 2019)

Vilka reducerade momssatser finns det i Finland?

Reducerade momssatser: 14% | 10%

14% moms:

Livsmedel, mat på restauranger (ej alkohol), Catering, Djurfoder, Dricksvatten.

10% moms:

Biobiljetter, Sportevenemang, Motionstjänster, Nöjesparker, Djurparker, Museer etc, Böcker, Läkemedel, Taxi, Buss, Hotell (inkvarteringstjänster), Besökshamnar, Royalty, TV-licensersättningarTidningar (endast vid prenumeration). 

0% - Momsbefriat:

Det som måste vara befriat från momsplikt enligt EU:s momsdirektiv: Fastigheter, Bank och FörsäkringSjukvård, UtbildningÖverföring av rättigheter av kopieringsskyddade verk t.ex. musik och bilder.

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy