Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Mitä eroa on kauppatavaroilla ja palveluilla?Kauppatavara vai palvelu? Mitä eroa on kauppatavaralla ja palvelulla? Mikä on palvelun määritelmä? Onko kiinteistö kauppatavara? Mitä kauppatavarojen ja palvelujen väliseltä harmaalta alueelta löytyy?

Kauppatavara vs. Palvelu

Kauppatavara vs. Palvelu

Lyhyt vastaus: Kauppatavarat ovat fyysisesti kosketeltavia esineitä, ja palvelut ovat kaikki muu.

Poikkeus: Kiinteistö ei ole kauppatavara.

Harmaa alue: kaasu, lämpö, sähkö ja viilennys ovat kauppatavaroita.

Miksi on tiedettävä ero kauppatavaran ja palvelun välillä?

Kauppatavaran ja palvelun ero saattaa aluksi vaikuttaa itsestään selvältä mutta kun katsoo pintaa syvemmälle, ero ei ole enää yhtä selkeä. On hyvä hahmottaa kauppatavaran ja palvelun ero ALV:n ja muiden verojen käsittelemiseksi oikein kirjanpidossa sekä asiakkaiden laskutuksessa. Toisessa maassa on usein tarpeen rekisteröidä ALV-tunnus, mikäli kauppatavaroita myydään yli tietyn määrän (ns. kynnysarvo tai raja-arvo). Palvelujen myynnin ja ALV-käsittelyn kohdalla pätee muut säännöt. Kauppatavaran ja palvelun ero on myös tiedettävä määräaikaisissa raporteissa (Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus), sillä myyntien raportointiväleissä on eri vaatimukset EU:n sisällä (kuukausittain/neljännesvuosittain).

Kauppatavaran määritelmä

Kauppatavarat ovat kaikki materiaaliset tavarat, eli fyysisesti kosketeltavat esineet, jotka eivät kuitenkaan ole Kiinteistöjä. Kaikki käsin kosketeltava on kauppatavara, kun se ei ole talo tai tontti. On myös olemassa muutamia esimerkkejä kauppatavaroista, jotka eivät teknisesti ole käsin kosketeltavia: kaasu, lämmitys, sähkö ja viilennys ovat kauppatavaroita.

EU:n määritelmä kauppatavarasta liittyy selvemmin talouteen. Vuoden 1968 tapauksesta alkunsa saaneessa määritelmässä sanotaan, että kauppatavarat ovat rahallisesti arvioitavia tuotteita, joilla voi käydä kauppaa.

HUOM.! ALV:n näkökulmasta Kiinteistö on kauppatavara. Kun käsitellään arvonlisäveroa kiinteistöjen yhteydessä, kiinteistöjä on pidettävä kauppatavaroina! ALV:n astuessa kuvaan kaikesta tulee sekavampaa ja monimutkaisempaa.

Palvelun määritelmä

Palvelut ovat kaikki ne asiat, jotka eivät sovi kauppatavaran määritelmään.

Mitä jos tuote on sekä kauppatavara että palvelu?

Tavallinen esimerkki tästä on tietokoneen osto. Ostohetkellä ostetaan sekä tietokone (tuote) että palvelu (tuki, takuu, huolto yms.). Yhdistetyissä tuotteissa, jotka sisältävät sekä tuotteen että palvelun, Euroopan komissio on päättänyt (1993), että sekä kauppatavaroiden että palvelujen sääntöjä voi käyttää.

Poikkeus kauppatavaroiden ja palvelujen määritelmiin

Aseet – EU on päättänyt, että näitä ei määritellä kauppatavaraksi, vaikka ne täyttävät kaikki kauppatavaran kriteerit.

 27 Oct 2020

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy