Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Meno, Kulu ja MaksusuoritusKirjanpitoon. Meno, Kulu ja Maksusuoritus.
Meno: Meno tulee kyseeseen silloin kun yrityksesi ostaa palvelun tai tuotteen. Maksaessasi tavaran- tai palveluntoimittajan laskun, merkitset menon kirjanpitoon (maksuperusteisen kirjanpitotavan mukaisesti) ja tapahtuu kulu (jaksotettu meno). Mikäli käytät suoriteperusteista kirjanpitomenetelmää kirjataan kulu vastaamaan laskutuspäivää (tai jaetaan useammalle jaksolle), jolloin meno useassa tapauksessa onkin ajallisesti kustannuksesta erillään. 

Kulu: Kulut liittyvät menoihin, mutta kulu yhdistetään tiettyyn tilinkauden ajanjaksoon. Kirjanpidossa tätä kutsutaan jaksottamiseksi. Toisin sanoen kulu on jaksotettu meno. Kulu jaetaan sille tai niille kausille joihin se viittaa. Tavallinen esimerkki kulusta ovat vuokrat, jotka täytyy jakaa jokaiselle kuukaudelle huolimatta siitä, että vuokra on voitu esimerkiksi maksaa ennakkoon koko vuosineljännekselle. Tällöin koko kvartaalin kustannukset tulee jakaa kolmeen osaan niin, että niistä kukin merkitään kirjanpitoon sitä vastaavalle kuukaudelle. Kulu voi toki tapahtua myös sillä hetkellä kun tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu.

Maksusuoritus: Maksusuoritus tulee kyseeseen silloin kun maksat sinulle osoitetun laskun. Samanaikaisesti vähennät ostoveloista maksua vastaavan summan mikäli käytät suoriteperusteista kirjanpitomenetelmää. Käytettäessä maksuperusteista kirjanpitomenetelmää ei ostovelkaa merkitä kirjanpitoon, sillä tässä menetelmässä kaiken kirjanpidon tulee tapahtua maksuhetkellä. 

Maksuperusteisessa eli juoksevassa kirjanpidossa kietoutuvat kaikki edellä mainitut kolme termiä yhteen. Tässä kirjanpitomenetelmässä meno, kulu ja maksusuoritus tapahtuvat yhtäaikaisesti silloin, kun suoritat maksun. Tällöin myös arvonlisävero merkitään ja ilmoitetaan sille jaksolle, jolloin maksusuoritus tapahtuu – tilinpäätöstavan mukaisesti. 

Katso myös: Tulo, tuotto, tilillepano.
19 Nov 2017

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy