Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittajaSuomeksi På svenska


Yksityinen elinkeinonharjoittaja. Yksityinen elinkeinonharjoittaja vai liikkeen- tai ammatinharjoittaja?

Liikkeen- tai ammatinharjoittaja

Suomessa yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on monta nimeä. Tästä yrittäjyysmuodosta voidaan käyttää myös nimityksiä toiminimi, lyhennettä t:mi tai joskus sitä kutsutaan myös yksityisliikkeeksi. Suomessa yksityisenä elinkeinonharjoittajana voi toimia henkilö, joka asuu Euroopan talousalueella. Henkilö voi olla myös alle 18-vuotias, mutta tällöin siihen tarvitaan huoltajan tai muun edunvalvojan suostumus.

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on helppoa. Sinun tulee vain viedä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Sen voi joko lähettää postitse tai täyttää verkon kautta. Netin kautta perustaminen on edullisempaa, vuonna 2017 siitä veloitetaan 75 euroa. Mikäli perustamisilmoituksen haluaa tehdä perinteisellä paperilomakkeella, hintaa sille tulee 110 euroa. Jos et kuitenkaan halua liittyä perustamisen yhteydessä kaupparekisteriin, on paperisella lomakkeella perustaminen ilmaista. Toiminimeä perustettaessa sille tulee päättää myös nimi.

Perustamislomakkeen täyttö on melko nopeaa ja se onnistuu noin vartissa. Tämän jälkeen ilmoitus käsitellään Kaupparekisterissä ja se kestää noin muutaman työpäivän.

Toiminimen kustannukset

Toiminimen avulla on mahdollista käydä kunnollista kauppaa. Toiminimen kirjanpito on yksinkertaista ja siihen ei välttämättä tarvitse edes kirjanpitäjää. Toiminimiyrittäjä voi itse tehdä yksinkertaisen kirjanpidon listaamalla yrityksen menot ja tulot. Kirjanpitoa helpottaa se, että perustat oman tilin toiminimelle. Moni pankki ehdottaa erityistä yrityspankkitiliä, mutta paljon edullisemmaksi tulee toisen yksityistilin avaaminen. Tiliotetta voi käyttää kirjanpidon apuna.  Toiminimen voi myös tarvittaessa laittaa ”pöytälaatikkoon” eli jäihin. Sen perustaminen ei siis velvoita varsinaiseen yritystoimintaan. Tällaisia pöytälaatikkoyrityksiä on Suomessa lukuisia. 

Toiminimen perustaminen tekee sinusta yrittäjän, mikä vaikuttaa esimerkiksi työttömyyskorvauksiin. Myös kaikki yrityksen riskit ovat sinun henkilökohtaisia riskejäsi eli joudut itse vastaamaan esimerkiksi yritykseen liittyvistä veloista. Kaikki yrityksen tekemät sopimukset ja vastuut ovat samalla sinun omiasi. 

Toiminimen perustaminen on helppoa

Toiminimen perustaminen voi parantaa esimerkiksi työntekomahdollisuuksia. Yksityishenkilön palkkaamiseen kuluu työnantajalta paljon rahaa erilaisiin kustannuksiin, mutta toiminimen alla työskentelevälle henkilölle voi maksaa palkkion ilman näitä sivukuluja. Lisäksi toiminimen alla laskuttaminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain lähettää lasku työnantajallesi omasta työpanoksestasi ja saat palkkion. Toiminimen alla voi myös tehdä hankintoja, joista on hyötyä sinulle itsellesi, mutta voit tehdä niistä vähennykset firman kautta. 

Aloitatko toiminnan liikkeen- ja ammatinharjoittajana?


13 Dec 2017

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy