Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Enskild Firma Finland
Privat näringsidkare. Enskild näringsidkare eller företagare?

Rörelseidkare eller yrkesutövare

Det finns många namn i Finland för privata entreprenörer. Denna typ av entreprenörskap kan också användas som företagsnamn, förkortning t:mi eller ibland även kallad privat verksamhet. I Finland kan en person som bor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) vara verksam som enskild näringsidkare i Finland. En person kan också vara mindre än 18 år, men i detta fall det krävs samtycke från vårdnadshavare eller annan förvaltare.

Skapa ett företag

Att skapa ett företag är enkelt. Du behöver bara skicka in en en anmälan till handelsregistret. Den kan antingen skickas via post eller fyllas via webben. Att anmäla sig på internet är billigare, år 2017 kostar det 75 euro. Om du vill göra en anmälan på ett traditionellt pappersformulär, blir priset 110 euro. Om du inte vill bli registrerad i handelsregistret är det kostnadsfritt. När du skapar ett företagsnamn måste det också anges.
Företagsregistreringen är ganska snabb och det tar ungefär en kvart. Därefter behandlas anmälan i Handelsregistret och det tar ungefär några arbetsdagar ytterligare.

Kostnad för Bank

Med hjälp av banken är det möjligt att driva riktig företagsverksamhet. Redovisningen är enkel och du behöver inte revisor om du inte vill. En företagare kan faktiskt göra en enkel bokföring genom att bara notera bolagets kostnader och intäkter. Redovisningen blir enklare genom att skapa ett bankkonto för din firma. Många banker föreslår ett särskilt företagsbankkonto, men det är mycket billigare att öppna ett nytt privat konto. Kontot kan utnyttjas som en bokföringshjälp. Om det är nödvändigt kan banken också lägga kontot vilande eller frysa det. Dess skapande är därför inte ett krav på verkligt företag. Det finns ett antal sådana kassakontor i Finland.
Att starta ett företag kommer att göra dig till en entreprenör, som till exempel påverkar arbetslöshetsersättning. Även alla risker i bolaget är dina personliga risker, dvs du kommer att få svara för dig själv, till exempel skulder som hänför sig till företaget. Alla avtal och ansvar som ditt företag har är din.

Att skapa ett företag är enkelt

Att etablera ett företag kan förbättra dina inkomstmöjligheter. Enskilda arbetsgivare lägger ut mycket pengar om de behöver anställa för olika avgifter och försäkringar samt skatter. Men har du egen firma kan andra företag anlita dig utan att behöva betala alla dessa försäkringar och sociala avgifter. Dessutom är fakturering enkelt. Allt du behöver göra är att skicka en faktura till din arbetsgivare för din egen arbetstid och få en utbetalning. Du kan också göra inköp som är till nytta för dig, men som du samtidigt kan göra avdrag för i företaget.ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy