Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

Finland kritisk till EU-förslag om reducerade momssatserFinlands regering, som länge uppvisat betydligt mer sunt förnuft än Sveriges, gillar inte det nya förslaget om att låta medlemsländerna inom EU att tillämpa reducerade momssatser för fler varor och tjänster.

Tanken är att varje land ska få bestämma mera fritt vilka varor och tjänster som ska ha lägre momssats och även kunna sätta denna lägre momssats helt fritt på vilken procent man vill.

Dock förslår EU en lista med varor och tjänster som inte ska få ha sänkt moms, men även den listan ogillades av den finska regeringen. Även där helt korrekt kritik enligt mig.

Som företagare och momsexpert är min egen analys att vi istället måste gå mot en gemensam momssats på 20% i varje land inom EU, där inga varor eller tjänster har några undantag. ALLT har 20% alternativt 25% moms i alla EU-länder. Detta är det enda logiska och vettiga, men politikerna vill hela tiden utöka sina möjligheter att lägga sig i ekonomin s.k. “Micro Management” som oftast bara leder till lägre produktivitet. Jag parafraserar grilltips av svenska Mat-Tina, som även är populär i Finland, “Låt köttet vara ifred på grillen då blir det bäst, var inte där och pilla hela tiden”. Detta gäller även i politiken. Det är just “låt det vara ifred”-strategin som gjort Finlands skola till världens bästa och Sveriges sönderreformerade skola till en sten som sjunker mot Östersjöns botten. Politikerna älskar att pilla på momsen och höja och sänka momssatser och lägga till nya undantag och fler saker med reducerad moms tills allt bara är en enda stor labyrint som man går vilse i.

Finlands regering protesterar mot EU-förslaget med all rätt eftersom det hela tiden kommer förslag från Bryssel som bara ökar byråkratin och krånglet istället för att fokusera på att förbättra produktiviteten, effektiviteten och minska administrationen så att företagen kan fokusera på att göra affärer, istället för att fylla i blanketter och läsa tolkningar av skattelagstiftningen.

Förslaget om fritt spelrum för lägre momssatser skulle skapa ännu mer kaos och förvirring kring momssystemet inom EU om samma vara eller tjänst har olika momssatser i många olika länder inom unionen. Speciellt med tanke på att EU tänker införa destinationsprincipen för moms, dvs säljande företag i Finland ska lägga på tysk moms vid försäljning till Tyskland, då måste man hålla koll på ännu mer undantag och olika momssatser för varje land man säljer till, en orimlig arbetsbörda även för lite större företag. Det minskar alltså effektiviteten inom den gemensamma marknaden som redan idag tyngs av en allt mer segflytande byråkratismet. I ett läge där de flesta EU-länderna brottas med att finansiera välfärdssystemen är det idiotiskt att införa nya regler och lagar som sänker produktiviteten. Det är Europas höga produktivitet jämfört med omvärlden som skapat utrymmet att ge välfärd åt alla. Hög produktivitet är nyckeln till välstånd och välfärd. Att direkt motverka produktivitet via ökad byråkrati är som att dela upp köttbiten på grillen i 1000 delar och sedan vända varje pytteliten köttbit var för sig och sedan undra förvånat varför köttet blev bränt till aska?.. för att man inte hunnit vända alla bitarna innan de blivit brända.. 

2 Apr 2018

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy