Alv Tieto

Apua pienyrittäjälle verojen viidakossa. Apua ALV- ja veroasioihin pienyrittäjille.

BitcoinÄr det moms på försäljning av digitala pengar som Bitcoin?

Skatt på Bitcoin? Är virtuella pengar en tillgång? Är det skatt på vinsten vid försäljning av digitala pengar? Blir det skatt på avyttringen av Bitcoin när man köper en vara eller tjänst?

Vad är Bitcoin och digitala pengar?

Virtuella pengar, som Bitcoin, är egentligen bara en krypterad datafil. Denna datafil har ett värde som bestäms baserat på utbud och efterfrågan av det digitala myntet. Man kan alltså se den digitala filen som en tillgång eller ungefär som en aktie. Bitcoin är alltså mer av en tillgång eller aktie snarare än en riktig valuta. Detta får konsekvenser för moms och skatt.

EU anser att Bitcoin är momsfritt

I juli 2015 kom ett besked om att även Bitcoin ska vara momsfritt inom EU, detta eftersom det är ett medel för betalning. Alla finansiella tjänster får noll moms inom EU och därför bör även Bitcoin vara momsbefriat. Så blev det också slutgiltigt:

EU says bitcoin VAT exempt

EU-beslut: Växling av Bitcoin är momsfritt

Inkomstskatt på Bitcoin

Försäljning och avyttring av Bitcoin blir ungefär som försäljning av aktier. Vinst av virtuella valutor är skattepliktig kapitalinkomst, men du kan ej dra av förlust mot andra inkomster när du sålt digital valuta eller kryptovalutor.

Är Bitcoin en utländsk valuta?

Nej det räknas varken som en riktig eller utländsk valuta.

Om säljer Bitcoin så uppstår tyvärr en vinst som ska kapitalvinstbeskattas. Vid köp med Bitcoin m.fl. internetvalutor betalar du 30%/34% skatt på värdeökningen, precis som om du sålt aktier. Att köpa saker med Bitcoin blir därför som att köpa saker med aktier. 

Denna administration innebär i praktiken att digitala pengar blir oanvändbara som betalningsmedel och därmed blir det bara en spekulationstillgång.

  

ALV-VAT-KIRJANPITO

www.alvtieto.fi 

AlvTieto:

Etsi verkkosivustolta. Voit tehdä hakuja sivustosta avainsanojen avulla.

 


Suomen kieltä På svenska

Tiedote

Llinkkejä:

Blog Directory & Search engine


SITEMAP


Luvan muuttaminen

Privacy policy